Aliasker

• geschonken aan Aliasker, een jongen van 7 jaar
• datum schenking koe: 2 december 2019
• Donateur: Regentessekerk

Koe Aafke is geschonken aan Aliasker, een zevenjarige jongen met de diagnose cerebrale parese. Daarnaast is hij verstandelijk beperkt. Door de cerebrale parese heeft Aliasker moeite met lopen.

Aliasker reageert goed op de behandelingen. Sinds hij begonnen is met zijn behandelingen is hij in staat om met hulp van anderen korte stukjes te lopen. Doel van de behandelingen is dat Aliasker in de toekomst uiteindelijk zelfstandig kan lopen.

Aliasker is het oudste kind uit een gezin met drie kinderen. De ouders van Aliasker hebben niet altijd werk en financieel hebben ze het moeilijk. De medische behandelingen en medicatie voor Aliasker zijn duur. Door zijn beperkingen ziet de lokale school het niet zitten om hem op te nemen. Dit komt vaker voor in Kirgizië. Scholen mogen zelf beslissen om een kind met een beperking op te nemen. Vaak ontbreekt het op de scholen aan kennis en mankracht om maatwerk te bieden aan kinderen met een beperking. Door het besluit van school proberen de ouders van Aliasker om hem zelf zo veel mogelijk bij te brengen. Verder heeft Aliasker veel plezier met het spelen met kleine speelgoedauto’s.

De zwarte koe Aafke is 5 jaar oud. Koe Aafke was al drachtig toen ze gedoneerd werd aan het gezin van Aliasker. Het kalfje dat geboren wordt gaat naar een volgend gezin met een gehandicapt kind. De melk van Aafke, ongeveer 10 liter per dag, is een belangrijke voedingsbron voor het gezin. Van de resterende melk kunnen ze yoghurt, zure room en boter maken voor de verkoop. Nu kunnen de ouders van Aliasker vanuit huis inkomsten genereren en tegelijkertijd voor hun zieke zoon zorgen. En met de extra inkomsten is er voldoende geld voor de medische behandelingen van Aliasker.