Bakmurat

Foto BakmuratKoe Regje – Bakmurat
• geschonken aan  Bakmurat, een jongen van 9 jaar
• datum schenking koe: 25 september 2018
• donateur: Regentessekerk

Bakmurat
Bakmurat is ten gevolge van een neurologische aandoening convulsief epileptisch, dit betekent dat de aanvallen lang duren (meer dan 10 minuten) en dat hij buiten bewustzijn kan raken. Hij kan niet naar school omdat de aanvallen te heftig zijn. Om de aanvallen te onderdrukken krijgt hij medicijnen. Hij staat onder controle van een specialist, en er lijkt een licht verbetering te komen in zijn gezondheid.
Bakmurat is een heel actieve impulsieve jongen die goed kan lopen. Hij gaat niet naar school vanwege zijn epileptische aanvallen Zijn spraakvermogen is bijzonder slecht, hij spreekt een paar woorden. En zijn intelligentie blijft ook ver achter.
Hij is wel dol op tekenen
Bakmurat is de jongste oudste in een gezin met vier kinderen. Hij heeft twee zussen van 30 en 27 jaar, die getrouwd zijn en een broer van 25 jaar die in Rusland werkt en het gezin financieel ondersteunt. Alle kinderen houden erg van hun jongste broertje.
Het gezin woont in een eigen nieuw huis, dat echter nog niet helemaal af is. De moeder zorgt voor haar zoon en de vader kan om gezondheidsreden niet werken. Het is een heel arm gezin, zonder vervoer, en zonder vee. Medische verzorging is ver weg. Zowel de vader als de moeder zijn licht gehandicapt.
Door het krijgen van koe Regje hoeft het gezin geen melk meer te kopen. Ze kopen nu elke dag melk voor Bakmurat. Met wat er overblijft van de melk kunnen ze ook yoghurt, kwark en boter maken voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen ze de behandeling van hun zoon betalen.
Koe Regje is 4 ½ jaar oud en krijgt in de zomer van 2018 een kalf.