Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie mei 2019

22-jarige Ciham Ali Ahmed al 6 jaar in geheime gevangenis

Ciham Ali Ahmed wordt al ruim zes jaar vastgehouden op een geheime locatie. Ze is nergens voor aangeklaagd. Naar alle waarschijnlijkheid proberen de Eritrese autoriteiten Cihams vader te straffen. Ze denken dat hij betrokken was bij een poging de regering omver te werpen.

Vastgehouden om vader te straffen
Ciham werd op 8 december 2012 opgepakt toen ze Eritrea probeerde te verlaten zonder toestemming van de overheid. Ze was toen vijftien jaar oud. Normaal gesproken zou ze hiervoor een celstraf van zes maanden krijgen. Naar alle waarschijnlijk zit Ciham nog altijd vast omdat de autoriteiten haar vader willen straffen. CihamHaar vader was voormalig minister van Informatie in Eritrea. Hij wordt er van verdacht een groep militairen in 2013 te hebben geholpen die een staatsgreep wilden plegen.

Eritrea kent een verplichte diensttijd, ook voor meisjes, die tientallen jaren duurt en neerkomt op gedwongen arbeid. Daarom proberen veel mensen, vooral jongeren zoals Ciham, het land te ontvluchten.

Met uw handtekening vraagt u de autoriteiten van Eritrea, Ciham onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

VRIJLATINGEN

De Frans-Palestijnse Salah Hammouri, advocaat en mensenrechtenverdediger, is vrij.
Hij werd op 30 september vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis na ruim een jaar administratieve detentie, zonder aanklacht of proces. Salah Hammouri werkt in Jeruzalem als onderzoeker voor de Palestijnse mensenrechten organisatie Addameer.
Hammouri bedankte alle actievoerders en liet weten dat hij er veel steun van ondervond:
‘Ik twijfelde er niet aan dat mensen van over de hele wereld op zouden staan om het onrecht en mijn willekeurige detentie af te keuren en mijn vrijlating te eisen. Daar hoopten ik en mijn familie op. Hartelijk dank aan jullie allen.’
In de Regentessekerk schreven we voor hem in april 2018