Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie juli 2019

Nieuwe doodsbedreigingen voor activist

Pierre Espérance leidt in Haïti een organisatie die mensenrechtenschendingen door de staat en gewapende bendes aan de kaak stelt. Er zijn serieuze aanwijzingen dat hij het risico loopt vermoord te worden. De politie zou hiervan op de hoogte zijn. Hij heeft onmiddellijk bescherming nodig.

Vaker bedreigd
Op 26 april 2019 hingen twee onbekende gewapende mannen op motoren rond bij het kantoor van Pierre Espérance. Espérance werd al eerder met de dood bedreigd, in 2018 en in 2014. Hij ontving toen een kogelbrief. In 1999 ontsnapte hij ook al eens ternauwernood aan een moordaanslag. Espérances organisatie, het Réseau National de Défense des Droits Humains, (RNDDH), bracht onlangs een rapport uit over een bloedbad dat in een sloppenwijk in november 2018 plaatsvond. Een gewapende bende vermoordde toen ten minste 71 bewoners. De organisatie van Espérance beweert dat de staat medeplichtig is. De nieuwe doodsbedreigingen lijken met de publicatie verband te houden.

Pierre EsperanceMet uw handtekening vraagt u de minister van Justitie en Veiligheid van Haïti om Pierre Espérance te beschermen en diegenen die hem bedreigen voor de rechter te brengen.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

VRIJLATINGEN

De Frans-Palestijnse Salah Hammouri, advocaat en mensenrechtenverdediger, is vrij.
Hij werd op 30 september vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis na ruim een jaar administratieve detentie, zonder aanklacht of proces. Salah Hammouri werkt in Jeruzalem als onderzoeker voor de Palestijnse mensenrechten organisatie Addameer.
Hammouri bedankte alle actievoerders en liet weten dat hij er veel steun van ondervond:
‘Ik twijfelde er niet aan dat mensen van over de hele wereld op zouden staan om het onrecht en mijn willekeurige detentie af te keuren en mijn vrijlating te eisen. Daar hoopten ik en mijn familie op. Hartelijk dank aan jullie allen.’
In de Regentessekerk schreven we voor hem in april 2018