Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie maart 2020

Iran: bekende activist mishandeld in gevangenis

De bekende Iraanse mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi hield met medegevangenen een zitprotest. Zij betuigden hun solidariteit met de honderden betogers die tijdens de anti-overheidsprotesten in november 2019 werden gedood. Als straf voor haar protest werd Mohammadi met geweld overgebracht naar een andere gevangenis.

Narges Hardhandig weggevoerd
Mohammadi vertelde dat de gevangenisdirecteur van de Evin-gevangenis haar bij zich riep en tegen haar schreeuwde dat ze het protest moest staken. Toen ze weer terug wilde naar haar cel trok een bewaker haar hard terug. Ze hoorde haar schouder kraken en stootte tegen een ruit die brak. Haar hand begon te bloeden. Ze werd vervolgens gestompt, hardhandig een auto ingeduwd en overgebracht naar een andere gevangenis. Ze was erg bezorgd omdat ze bloedverdunners slikt en haar hand tijdens de twee uur durende rit bleef bloeden.

Vastgezet vanwege activisme
Narges Mohammadi werd in mei 2015 opgepakt. Volgens de autoriteiten zou ze lid zijn van een illegale organisatie en de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht. Mohammadi is verbonden aan het Iraanse Centrum voor Mensenrechtenverdedigers en voerde actie tegen de doodstraf in Iran. Ze ontving voor haar werk diverse internationale prijzen. In april 2016 kreeg ze zestien jaar celstraf opgelegd. Ze moet hiervan tien jaar uitzitten. Sinds augustus vorig jaar mag ze geen contact meer hebben met haar kinderen, die bij hun vader in het buitenland wonen.

Met uw handtekening roept u het hoofd van de Iraanse dienst voor justitiële inrichtingen op om Narges Mohammadi onmiddellijk vrij te laten en haar in de tussentijd goed te behandelen.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

Vrijspraak voor Amerikaanse hulpverlener Scott Warren

De rechter heeft geoordeeld dat de Amerikaanse hulpverlener Scott Warren niet schuldig is aan het helpen van twee migranten zonder papieren. Amnesty International vindt het criminaliseren van humanitaire hulp een aanval op de mensenrechten en vroeg om alle aanklachten tegen Scott Warren te laten vallen.
Namens de organisatie No Más Muertas (Geen Doden Meer) gaf Warren als vrijwilliger humanitaire hulp aan migranten die via de woestijn de Verenigde Staten binnen willen komen. Hij zorgde onder meer voor water – juist op die plekken waar velen tijdens deze onmenselijke reis de uitputting nabij zijn.
We schreven voor hem in augustus.