Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie in juli 2018

Schrijfactie Thailand: bekende advocate onterecht opgepakt

Sirikan Charoensiri, ook wel bekend als June, is advocaat en een prominente Thaise mensenrechtenverdediger. Ze riskeert een celstraf van vijftien jaar enkel en alleen omdat ze aanwezig was bij een protest.

Lastiggevallen vanwege kritiek op de overheid

Thaise advocateJune werd eind 2016 in Thailand opgepakt nadat ze bij de Verenigde Naties sprak over de mensenrechtensituatie in het land. De politie beweert nu dat June de wet overtrad door aanwezig te zijn bij een ‘illegaal’ studentenprotest in juni 2015. Er waren toen demonstraties in heel Bangkok. De studenten eisten een einde aan de militaire macht in Thailand. June ging met de demonstranten mee om te kijken hoe de politie hen behandelde en om eventueel juridische hulp te bieden. De politie pakte later veertien studenten op.

June wordt nu naar alle waarschijnlijkheid samen met de studenten die ze probeerde te beschermen, vervolgd. Als de rechter bepaalt dat ze schuldig is, kan ze een straf van vijftien jaar cel krijgen.

Wij vragen met onze handtekening de Thaise autoriteiten om Sirikan Charoensiri niet te vervolgen en ervoor te zorgen dat zij haar werk ongehinderd kan doen.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

Schrijven helpt:

8 juni 2018

Israël: Palestijnse mensenrechtenverdediger Munther Amira vrijgelaten

AmiraOp 6 juni kwam de Palestijnse mensenrechtenverdiger Munther Amira op vrije voeten. Hij zat zes maanden gevangen in de Hadarim-gevangenis in Israël. Amira was onterecht veroordeeld voor deelname aan vier vreedzame protesten tegen de Israëlische bezetting van Palestijns gebied.

Amira gaf Amnesty International een boodschap mee voor iedereen die voor hem in actie is gekomen:

‘Ik ben erg dankbaar voor alle steun die ik heb ontvangen toen ik in de gevangenis zat. Het leven in de gevangenis was erg moeilijk en ik werd slecht behandeld, maar de steun van de mensen die in me geloofden maakte me sterk. Ik ben onterecht veroordeeld voor vreedzaam protesteren tegen de Israëlische bezetting, maar er is niets dat me ervan kan weerhouden om door te gaan op de ingeslagen weg… We zijn mensenrechtenverdedigers; het is onze plicht om de rechten van het Palestijnse volk te verdedigen. We zullen niet gebroken worden en we gaan door met de vreedzame strijd voor onze rechten, totdat de bezetting wordt opgeheven.’