Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie november 2019

Egypte: Waar is mensenrechtenonderzoeker Ibrahim?
Ibrahim Ezz El-Din werd in de nacht van 11 juni 2019 op straat met geweld opgepakt door agenten in burger. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Zijn familie en advocaten hebben op het politiebureau in Caïro gevraagd waar hij was, maar de autoriteiten ontkennen dat hij vastzit.
Gedwongen verdwijning
Ibrahim Ezz El-Din werkte sinds 2016 als onderzoeker bij de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Hij richtte zich op het recht op huisvesting en onderzocht in hoeverre Egypte ervoor zorgt dat iedereen toegang heeft tot veilige en betaalbare woningen. Ibrahim legde daarbij dossiers aan over gedwongen huisuitzettingen. Mogelijk lieten de autoriteiten Ibrahim verdwijnen vanwege zijn werk.
Mensenrechtencrisis in Egypte
Er heerst momenteel een mensenrechtencrisis in Egypte waarbij de overheid hardhandig optreedt tegen het maatschappelijk middenveld. Vanwege hun vreedzame werk zijn er al honderden mensen gearresteerd en het slachtoffer geworden van gedwongen verdwijningen.

Met uw handtekening vraagt u de autoriteiten in Egypte om de verblijfplaats van Ibrahim Ezz El-Din onmiddellijk te onthullen.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

VRIJLATINGEN

De Frans-Palestijnse Salah Hammouri, advocaat en mensenrechtenverdediger, is vrij.
Hij werd op 30 september vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis na ruim een jaar administratieve detentie, zonder aanklacht of proces. Salah Hammouri werkt in Jeruzalem als onderzoeker voor de Palestijnse mensenrechten organisatie Addameer.
Hammouri bedankte alle actievoerders en liet weten dat hij er veel steun van ondervond:
‘Ik twijfelde er niet aan dat mensen van over de hele wereld op zouden staan om het onrecht en mijn willekeurige detentie af te keuren en mijn vrijlating te eisen. Daar hoopten ik en mijn familie op. Hartelijk dank aan jullie allen.’
In de Regentessekerk schreven we voor hem in april 2018