Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie september 2019

Schrijfactie Iran: activist Arash Sadeghi in levensgevaar
Arash Sadeghi is in 2016 veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf vanwege zijn vreedzame inzet voor de mensenrechten. Hij heeft kanker. Volgens artsen heeft hij dringend medische zorg nodig, maar die wordt hem onthouden.

Zeldzame kanker
Met maanden vertraging werd Sadeghi in september 2018 geopereerd aan een kwaadaardige tumor in zijn botten. Hij moest minstens 25 dagen in het ziekenhuis blijven, maar na drie dagen werd hij tegen het advies van de artsen weer naar de gevangenis teruggebracht.

Marteling
Door het gebrek aan nazorg gaat het slecht met Sadeghi’s gezondheid. Een arm is verlamd door een infectie en hij mag daarvoor niet naar de dokter. Ook wordt niet onderzocht of de botkanker is uitgezaaid en krijgt hij geen chemotherapie. Dit weigeren van medische hulp is een vorm van marteling. De autoriteiten zetten zijn leven op het spel.

Gestraft voor mensenrechtenwerk
Arash Sadeghi is bestraft vanwege zijn vreedzame inzet voor de mensenrechten, waaronder informatie over de mensenrechtensituatie in Iran doorgeven aan Amnesty. De rechtszaak tegen hem was oneerlijk en duurde slechts twee keer vijftien minuten. Sadeghi mocht zich niet laten bijstaan door een advocaat.

Met uw handtekening vraagt u de Iraanse autoriteiten om Arash Sadeghi onmiddellijk te voorzien van de juiste medische zorg.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

VRIJLATINGEN

De Frans-Palestijnse Salah Hammouri, advocaat en mensenrechtenverdediger, is vrij.
Hij werd op 30 september vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis na ruim een jaar administratieve detentie, zonder aanklacht of proces. Salah Hammouri werkt in Jeruzalem als onderzoeker voor de Palestijnse mensenrechten organisatie Addameer.
Hammouri bedankte alle actievoerders en liet weten dat hij er veel steun van ondervond:
‘Ik twijfelde er niet aan dat mensen van over de hele wereld op zouden staan om het onrecht en mijn willekeurige detentie af te keuren en mijn vrijlating te eisen. Daar hoopten ik en mijn familie op. Hartelijk dank aan jullie allen.’
In de Regentessekerk schreven we voor hem in april 2018