Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie in november 2018

President zet tegenstander achter tralies

Senator Leila de Lima uit de Filipijnen is fel tegen president Duterte’s bloedige ‘oorlog tegen drugs’. Nu zit ze sinds februari 2017 vast voor valse aanklachten. Ze kan levenslang krijgen.

Wraak van president Duterte
Senator en voormalig minister van justitie Leila de Lima is een felle tegenstander van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Bij zijn drugsoorlog werden al duizenden, vooral arme, mensen op straat doodgeschoten. De moorden zijn mogelijk oorlogsmisdaden en de opdrachten komen uit de top van de regering.

De Lima was lid van de mensenrechtencommissie die onderzocht of president Duterte betrokken was bij het doden van mogelijke drugshandelaren in de tijd dat hij burgemeester was. In 2016 vertelde Duterte aan de media dat hij De Lima ‘in het openbaar kapot wilde maken’.

Nu zit Leila de Lima vast. Ze zou drugsgeld hebben aangenomen voor haar verkiezingscampagne en als minister drugs hebben toegelaten in de gevangenis. Dat zijn valse beschuldigingen, die alleen zijn bedoeld om haar het zwijgen op te leggen. Dat is niet gelukt: ze vraagt elke dag vanuit de gevangenis aandacht voor de mensenrechtenschendingen in haar land.

Met uw handtekening roept u de autoriteiten van de Filipijnen op de aanklachten tegen senator De Lima te laten vallen en haar onmiddellijk vrij te laten.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

VRIJLATINGEN

De Frans-Palestijnse Salah Hammouri, advocaat en mensenrechtenverdediger, is vrij.
Hij werd op 30 september vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis na ruim een jaar administratieve detentie, zonder aanklacht of proces. Salah Hammouri werkt in Jeruzalem als onderzoeker voor de Palestijnse mensenrechten organisatie Addameer.
Hammouri bedankte alle actievoerders en liet weten dat hij er veel steun van ondervond:
‘Ik twijfelde er niet aan dat mensen van over de hele wereld op zouden staan om het onrecht en mijn willekeurige detentie af te keuren en mijn vrijlating te eisen. Daar hoopten ik en mijn familie op. Hartelijk dank aan jullie allen.’
In de Regentessekerk schreven we voor hem in april 2018

Chandrashekhar Azad, die zich inzette voor de rechten van de Dalit ( ‘de onaanraakbaren’) in India  is op 18 september vrijgelaten.
Hij zat een jaar gevangen. Amnesty beschouwde hem als gewetensgevangene en voerde actie.
In de Regentessekerk schreven we voor hem in december 2017