Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie in maart 2019

Verenigde Staten: herenig moeder en kind

De 39-jarige Valquiria vluchtte in maart 2018 met haar 7-jarig zoontje uit Brazilië. Ze vroeg om bescherming bij de grens tussen Mexico en de VS, in El Paso (Texas). Ze werd opgesloten en zonder reden gescheiden van haar zoontje. Ze heeft hem al bijna een jaar niet gezien.

Scheiding traumatisch voor moeder en kind
Valquiria’s zoontje woont bij zijn vader aan de andere kant van de Verenigde Staten. Hij is getraumatiseerd en begrijpt niet waarom zijn moeder niet thuiskomt. Hij mag haar wel bezoeken, maar er is geen geld voor de reis.
ValquiriaGevlucht vanwege doodsbedreigingen
Valquiria besloot te vluchten nadat drugshandelaren haar en haar zoontje meermaals bedreigden met de dood. Een asielambtenaar oordeelde op 27 maart 2018 dat Valquiria’s verhaal geloofwaardig was. Ze mocht asiel aanvragen. Maar in september werd haar verzoek afgewezen. Ze is nu in beroep en zit nog altijd vast.

Met uw handtekening vraagt u Corey Price​, de directeur van het kantoor van de Immigration and Customs Enforcement in El Paso, Valquiria in afwachting van de uitkomst van haar asielverzoek op humanitaire gronden vrij te laten.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

VRIJLATINGEN

De Frans-Palestijnse Salah Hammouri, advocaat en mensenrechtenverdediger, is vrij.
Hij werd op 30 september vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis na ruim een jaar administratieve detentie, zonder aanklacht of proces. Salah Hammouri werkt in Jeruzalem als onderzoeker voor de Palestijnse mensenrechten organisatie Addameer.
Hammouri bedankte alle actievoerders en liet weten dat hij er veel steun van ondervond:
‘Ik twijfelde er niet aan dat mensen van over de hele wereld op zouden staan om het onrecht en mijn willekeurige detentie af te keuren en mijn vrijlating te eisen. Daar hoopten ik en mijn familie op. Hartelijk dank aan jullie allen.’
In de Regentessekerk schreven we voor hem in april 2018