Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie in november 2017

In Egypte zijn sinds eind september ten minste 57 mensen van de LGBTI-gemeenschap opgepakt. Dit gebeurde nadat bezoekers van een rockconcert in Cairo met een regenboogvlag (het symbool van de LGBTI-gemeenschap) zwaaiden.
Arrestatiegolf na hijsen regenboogvlag
De Egyptische media startten een lastercampagne waarin ze opriepen de vlaggenzwaaiers voor de rechter te brengen. De politie arresteerde daarop verschillende mensen die bij het concert aanwezig waren. Ook gebruikte de politie dating-apps om LGBT’ers in de val te lokken. De arrestanten worden beschuldigd van ‘losbandigheid’. Een aantal zou volgens de autoriteiten ook lid zijn van een verboden groepering. Ze kunnen tot vijftien jaar cel krijgen.

Opgepakt en gemarteld
Tenminste vijf mannen moesten een anaal onderzoek ondergaan, zogenaamd om hun seksuele geaardheid vast te kunnen stellen. Deze vernederende behandeling is een vorm van marteling. Sara Hegazy, die ook werd opgepakt voor verhoor, werd op het politiebureau door celgenoten in elkaar geslagen en seksueel geïntimideerd. Dit gebeurde nadat bewakers opzettelijk vertelden dat ze lesbisch is.

Met onze handtekening vragen we de Egyptische autoriteiten een einde te maken aan de vervolging van mensen van de LGBTI-gemeenschap.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

Mohammad Abu Sakha vrij!

CircusartiestDe 25-jarige Palestijnse circusartiest Mohammad Faisal Abu Sakha is eindelijk vrijgelaten uit administratieve detentie in Israël. Hij werd bijna twee jaar vastgehouden zonder aanklacht of proces. Het is goed nieuws dat Abu Sakha weer vrij is, maar hij had nooit zo lang vastgehouden mogen worden.
In augustus hebben wij met onze handtekening bij de Israëlische autoriteiten gepleit voor zijn vrijlating.
Lees hier verder.

amnesty1