Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie in april 2018

Palestijnse mensenrechtenonderzoeker onterecht vast

Israël houdt de Frans-Palestijnse Salah Hammouri sinds augustus 2017 vast zonder aanklacht of proces. Hij is onderzoeker bij een Palestijnse mensenrechtenorganisatie.

Vast zonder aanklacht
Salah Hammouri werkt voor de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Addameer en doet onder meer onderzoek naar gevangenisomstandigheden in Israël. Hij werd op 23 augustus vorig jaar thuis, in het bezette Oost-Jeruzalem, opgepakt. Hij zit sindsdien in administratieve detentie. Dit betekent dat hij voor onbepaalde tijd zonder aanklacht of proces kan worden vastgehouden. Zijn detentie is in februari met weer vier maanden verlengd.

Salah HammouriVrije mening onder druk
Mensenrechtenactivisten in de bezette Palestijnse gebieden liggen meer en meer onder vuur. De Israëlische autoriteiten gebruiken administratieve detentie vaak om Palestijnse activisten zonder reden vast te houden. Ook in Israël staat de vrijheid van meningsuiting onder druk en gebruiken de autoriteiten lastercampagnes tegen mensenrechtenorganisaties en hun medewerkers.

Ook het Palestijns parlementslid en bestuurslid van Addameer, Khalida Jarrar, zit sinds juli 2017 in administratieve detentie. Ze wordt beschuldigd van lidmaatschap van een illegale organisatie. Drie andere medewerkers van Addameer mogen niet vrij reizen buiten Israël en Palestina.

Wij vragen met onze handtekening de Israëlische autoriteiten om Salah Hammouri en Khalida Jarrar vrij te laten.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.