Amnesty International

amnestykaars

Schrijfactie oktober
Kazachstan: blogger vervolgd voor satirische nieuwsberichten

De 25-jarige blogger Temirlan Ensebek uit Kazachstan plaatste satirische nieuwsberichten op Instagram. Op 15 mei 2021 pakte de politie hem op. Hij wordt beschuldigd van het delen van valse informatie die de publieke orde kan schaden. Temirlan kan tot 3 jaar celstraf krijgen.

Temirlan EnzebekTemirlan maakte begin april de nepnieuwspagina Qaznews24 op Instagram aan. Hij zette er duidelijk bij dat het om nepnieuws ging. Hij kaartte op humoristische wijze armoede, corruptie en discriminatie in zijn land aan. Nadat Temirlan online dreigementen ontving, besloot hij nog geen maand later de Instagram-pagina te sluiten.

Met onze handtekening roepen wij de autoriteiten van Kazachstan op Temirlan Ensebek niet te vervolgen. Hij maakte alleen maar gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting. Satire is geen misdrijf.
De handtekeningenlijst ligt in de kerk naast de registratielijst.

Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

Helpen die acties eigenlijk? Vaak wel. De Turkse schrijver Ahmet Altan had kritiek op de regering en werd in 2016 veroordeeld tot levenslang, later tot 10, 5 jaar cel. Alleen omdat hij zijn recht op vrijheid van meningsuiting had gebruikt. Hij kwam op 15 april 2021 vrij, na 4,5 jaar onschuldig in de gevangenis te hebben gezeten. Laten we proberen samen onrecht te bestrijden. Fijn als u meedoet.