Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie januari 2020

Irak: mensenrechtenadvocaat opgepakt en verdwenen

De 29-jarige advocaat Ali Jaseb Hattab al-Heliji is op 8 oktober ontvoerd. Twee dagen voor zijn verdwijning bedreigden mannen van de Irakese veiligheidsdienst hem. Ze zeiden dat hij moest ophouden met zich uit te spreken op Facebook over de vele demonstranten die gedood zijn tijdens de massaprotesten die begin oktober in Irak uitbraken.

Advocaat HelijiIn de val gelokt
Ali al-Heliji kreeg op 8 oktober een telefoontje van een vrouw die met hem wilde afspreken. Al-Heliji dacht dat het om een nieuwe zaak ging. Maar meteen nadat ze elkaar hadden getroffen stopten er twee zwarte pick-up trucks met gewapende mannen. De mannen zijn vermoedelijk onderdeel van een tak van het Irakese leger. Ze trokken Ali bij zijn auto vandaan en reden met hem weg. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Landelijke protesten
In Irak gaan mensen sinds begin oktober massaal de straat op. Ze eisen betere basisvoorzieningen en een einde aan de corruptie in het land. De autoriteiten zetten buitensporig geweld in om de protesten de kop in te drukken, waaronder traangas en sluipschutters. Activisten, advocaten en journalisten worden mishandeld of opgepakt, of ze verdwijnen. Er zijn al 400 mensen omgekomen en meer dan 18.000 mensen raakten gewond.

Met uw handtekening vraagt u de minister van Binnenlandse Zaken van Irak om onmiddellijk onderzoek te doen naar de ontvoering van Ali Jaseb Hattab al-Heliji en ervoor te zorgen dat hij met zijn familie wordt herenigd.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

Vrijspraak voor Amerikaanse hulpverlener Scott Warren

De rechter heeft geoordeeld dat de Amerikaanse hulpverlener Scott Warren niet schuldig is aan het helpen van twee migranten zonder papieren. Amnesty International vindt het criminaliseren van humanitaire hulp een aanval op de mensenrechten en vroeg om alle aanklachten tegen Scott Warren te laten vallen.
Namens de organisatie No Más Muertas (Geen Doden Meer) gaf Warren als vrijwilliger humanitaire hulp aan migranten die via de woestijn de Verenigde Staten binnen willen komen. Hij zorgde onder meer voor water – juist op die plekken waar velen tijdens deze onmenselijke reis de uitputting nabij zijn.
We schreven voor hem in augustus.