Amnesty International

amnestykaars

Schrijfactie juli: Canada: onderzoek de dood van 215 inheemse kinderen

Bij een voormalige kostschool voor inheemse kinderen in het westen van Canada zijn 215 stoffelijke overschotten van kinderen gevonden. De kinderen hadden nooit bij hun ouders mogen worden weggehaald.

Inheemse volken nog altijd slachtoffer discriminatie en racisme
Kostscholen voor inheemse kinderen maakten deel uit van een koloniaal systeem om inheemse culturen, talen en gemeenschappen te verwoesten. De laatste school sloot in 1996 haar deuren, maar de inheemse volken van Canada worden nog steeds gediscrimineerd.

Een onevenredig groot aantal First Nation-, Métis- en Inuit-kinderen moet bij de jeugdzorg aankloppen. Er is veel geweld tegen inheemse vrouwen en kinderen, en inheemse mensen krijgen vaak te maken met racisme als ze in aanraking komen met de politie of de overheid.

Met onze handtekening vragen wij de Canadese autoriteiten om de dood van de inheemse kinderen te onderzoeken.
De handtekeningenlijst ligt in de kerk naast de registratielijst.

Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

Helpen die acties eigenlijk? Vaak wel. De Turkse schrijver Ahmet Altan had kritiek op de regering en werd in 2016 veroordeeld tot levenslang, later tot 10, 5 jaar cel. Alleen omdat hij zijn recht op vrijheid van meningsuiting had gebruikt. Hij kwam op 15 april 2021 vrij, na 4,5 jaar onschuldig in de gevangenis te hebben gezeten. Laten we proberen samen onrecht te bestrijden. Fijn als u meedoet.