Amnesty International

amnestykaars

Schrijfactie April: Laat Koerdische Zeynab Jalalian vrij

De Koerdisch-Iraanse Zeynab Jalalian krijgt in de gevangenis niet de medische zorg die ze nodig heeft. Tenzij ze een ‘bekentenis’ aflegt.

Medische zorg in ruil voor een ‘bekentenis’
Zeynab Jalalian werd opgepakt vanwege haar activiteiten voor een Koerdische oppositiegroep, die ook een gewapende tak heeft. De autoriteiten beschuldigen haar van ‘vijandschap tegen God’ en ‘gewapende strijd tegen de staat’, hoewel daar geen enkel bewijs voor is. Zeynab zit hiervoor sinds 2009 een levenslange gevangenisstraf uit.

In het begin van haar gevangenschap werd ze gemarteld en sinds april 2020 werd ze van de ene naar de andere gevangenis versleept, ver weg van haar familie in de provincie West-Azerbeidzjan. Zeynab heeft ernstige problemen met haar gezondheid als gevolg van covid-19. Maar de autoriteiten weigeren haar de medische zorg die ze nodig heeft, tenzij ze een gefilmde ‘bekentenis’ aflegt.

Zeynab jalalianBuschauffeur Mohammad Salas
Advocaat Zeynab Taheri is gearresteerd nadat ze kritiek had geuit op de executie van buschauffeur Mohammad Salas.
Taheri verdedigde Mohammad Salas die na een oneerlijk proces de doodstraf kreeg opgelegd. Na marteling werd hij gedwongen te ‘bekennen’ dat hij drie politieagenten had gedood.
Salas werd op 18 juni 2018 geëxecuteerd.

Publiceren van leugens
Taheri werd gearresteerd nadat ze bekendmaakte bewijs te openbaren dat de onschuld van Salas aantoont. Ze wordt beschuldigd van het ‘publiceren van leugens’ en het ‘aantasten van de publieke opinie’. Naar verluidt is ze overgebracht naar de Shahre Rey-gevangenis, waar honderden vrouwen die zijn veroordeeld vanwege geweldsdelicten vastzitten in overvolle, vervuilde cellen.

Kritische advocaten vaker opgepakt
De Iraanse autoriteiten zetten vaker advocaten gevangen die mensen bijstaan die om politiek gemotiveerde redenen zijn opgepakt. Zeynab Taheri is ook de advocaat van de Iraans-Zweedse academicus Ahmadreza Djalali die ter dood is veroordeeld. Hij werd gearresteerd toen hij op zakenreis in Iran was en werd na marteling gedwongen te bekennen dat hij een ‘spion’ is.

Met onze handtekening vragen wij de autoriteiten in Iran om Zeynab Jalalian onmiddellijk vrij te laten.

De handtekeningenlijst ligt in de kerk naast de registratielijst.
Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.