Amnesty International

amnestykaarsSchrijfactie in december 2019

Mensenrechtenactivist Germain Rukuki werd in april dit jaar veroordeeld tot 32 jaar celstraf omdat hij streed tegen marteling in Burundi.

Activisten en organisaties onderdrukt

Rukuki zou in 2016 onder meer ‘de staatsveiligheid hebben bedreigd’, omdat hij als werknemer van de inmiddels verboden organisatie ACAT-Burundi zich inzette tegen marteling. De rechter veroordeelde hem ook voor ‘deelname aan een rebellerende beweging’.

Germain RukukiMaatschappelijke organisaties worden in Burundi steeds meer onderdrukt, nadat in april 2015 een politieke crisis uitbrak. President Nkurunziza besloot toen zich voor een derde termijn herkiesbaar te stellen. Daarop braken massale protesten uit. Veel mensenrechtenverdedigers zijn het land ontvlucht. Degenen die nog in Burundi zijn, worden geregeld bedreigd, gearresteerd en vervolgd na valse aanklachten.

Met uw handtekening vraagt u de minister van Justitie Germain Rukuki onmiddellijk vrij te laten.

De lijsten liggen in de achterzaal en voor in de kerk. Ook kunt u een brief schrijven via www.amnesty.nl.

VRIJLATINGEN

De Frans-Palestijnse Salah Hammouri, advocaat en mensenrechtenverdediger, is vrij.
Hij werd op 30 september vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis na ruim een jaar administratieve detentie, zonder aanklacht of proces. Salah Hammouri werkt in Jeruzalem als onderzoeker voor de Palestijnse mensenrechten organisatie Addameer.
Hammouri bedankte alle actievoerders en liet weten dat hij er veel steun van ondervond:
‘Ik twijfelde er niet aan dat mensen van over de hele wereld op zouden staan om het onrecht en mijn willekeurige detentie af te keuren en mijn vrijlating te eisen. Daar hoopten ik en mijn familie op. Hartelijk dank aan jullie allen.’
In de Regentessekerk schreven we voor hem in april 2018