Hannah Arendt

Cursus
door ds Foeke Knoppers

Hannah ArendtEen van de meest boeiende en stimulerende denksters van de 20e eeuw is de Duits-Amerikaanse Joodse filosofe Hannah Arendt. Bij het grote publiek is zij vermoedelijk het meest bekend door haar boek over het proces tegen de nazi-misdadiger Eichmann.
Hannah Arendt is niet alleen een belangrijk politieke filosofe die heeft geschreven over fenomenen als revolutie en totalitarisme, zij heeft ook ‘het leven van de geest’ aan een nauwgezette analyse onderworpen (zie haar in het Nederlands vertaalde boeken Denken, Willen, Oordelen) en nagedacht over de voor de mens zo fundamentele activiteiten als arbeiden, werken en handelen (in haar hoofdwerk Vita Activa). Hannah Arendt is ook een zeer oorspronkelijk denkster: nooit eerder gaf een filosoof aan het fenomeen van de geboorte (zie haar beschouwingen over nataliteit) zo’n centrale plaats in het denken als zij. In haar beschouwingen verwerkt zij op een originele manier de christelijke traditie die zij door en door kende.

Data: maandagen 7 januari, 4 februari en 4 maart 2019
Tijd: 14.00 – 15.30 uur (Bij voldoende belangstelling ook ’s avonds: 20.00-21.30 uur)
Plaats: Regentessekerk (achterzaal)

Kosten voor alle drie de bijeenkomsten € 15,-.
Per bijeenkomst € 5,-. Contant te betalen of overmaken op bankrekening NL79 ABNA 0531 6147 19 ten name van Remonstrantse Gemeente Apeldoorn

Info/opgave: ds F. Knoppers (055) 578 68 18
Syllabus wordt een week van tevoren aan de deelnemers toegestuurd.