Jong en vrijzinnig in de lange jaren zestig

Een drieluik door ds. Klaas Douwes

‘In 1958 is de maatstaf voor ‘stijl’ vooral: zijn zij zich zelf? Zij wáren zichzelf. Swingend in hun open-luchtdancings, sigaretjes puffend in pub en cabaret onder de bomen.
De VCJC van nu maakt de indruk niet zozeer braaf- waakzaam te zijn als wel (en opzettelijk kiezen we Amerikaanse woorden): clever, keen, en vooral up-to-date.’
Drieluik vcjcDit viel te lezen in de landelijke dagbladen na afloop van de Pinksterconferentie van de VCJC in 1958. Ondanks de lovende woorden bleek dit achteraf de laatste grote Pinksterconferentie te zijn van het vrijzinnig jeugdwerk. Waarom werd er gestopt met deze roemrijke traditie en hoe ging het vrijzinnig jeugdwerk verder?
Onder andere deze vraag komt langs in een nieuw drieluik over de geschiedenis van het vrijzinnig jeugdwerk.
De landelijke vrijzinnige jeugdbeweging is inmiddels ter ziele gegaan, maar haar totale geschiedenis beslaat bijna 100 jaar. Afgelopen jaar heb ik op drie middagen verteld over de periode van 1914 tot 1958. In dit nieuwe drieluik pak ik vervolgens de draad weer op in 1958 en staan we vooral stil bij de vrijzinnigheid in de roerige
jaren zestig. Een interessante periode, vooral ook vanuit het oogpunt van jonge vrijzinnigen. Hoe keken zij bijv. aan tegen ontzuiling, rock&roll en de seksuele revolutie? En bovendien: kunnen we nu nog wat leren van de jongeren van toen?

Data: donderdagen 31 oktober, 14 november en 28 november 2019
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Plaats: Regentessekerk (achterzaal)
Informatie: Ds. Klaas Douwes, (06) 2162267, kdouwes@gmx.com