Nazmi

NazmiKoe Regina – Nazmi

• geschonken aan Nazmi, een meisje van 16 jaar
• datum schenking koe: 2 december 2019
• donateur: Regentessekerk

Koe Regina is geschonken aan Nazmi, een meisje van zestien jaar oud met de diagnose cerebrale parese. Nazmi heeft verminderde spierkracht, en ze is verstandelijk beperkt. Haar spraak is niet volledig ontwikkeld en ze praat moeizaam. Gelukkig begrijpt haar vader wel vaak wat ze probeert te zeggen.

Nazmi komt uit een gezin met drie kinderen. Moeder is overleden en vader moet het alleen zien te redden. Uit een eerder huwelijk heeft vader nog twee oudere kinderen. Ook zijn eerste vrouw is aan ziekte overleden. Samen met de kinderen uit zijn tweede huwelijk woont vader in een klein dorpje in de regio Talas. Het huis is oud en vervallen, maar vader probeert er het beste van te maken. Overdag werkt hij als conciërge op een school. Helaas verdient hij onvoldoende om de eindjes aan elkaar te knopen. De behandelingen en de medicatie van Nazmi zijn kostbaar. Daarnaast gaat Nazmi naar een speciale opvang voor kinderen met een beperking als vader moet werken. Soms past een oudere zus op Nazmi. Nazmi vindt het heerlijk om te helpen met schoonmaken en andere klusjes in huis.

De zwart-witte koe Regina is nog maar net drachtig als het gezin van Nazmi de koe krijgt. De melk die Regina hen schenkt, drinkt het gezin zelf, en ze maken er smetana van, een soort zure room maar dan nog iets lekkerder, en kefir en boter. Een deel van de zuivelproducten verkopen ze. Met het geld kunnen ze de nodige dingen voor het gezin kopen en de behandelingen medicatie van Nazmi bekostigen.